De eerste Rustdag

19 maart 2019

We zijn inmiddels een paar dagen onderweg en vandaag is het een wel verdiende rustdag. Jason heeft zich goed kunnen opwarmen en ik heb met vier ritten op rij al redelijk wat kilometers in de benen.

Eerst wil ik een shout-out doen naar onze fietsverhuur. We hebben beide een Giant TCR gehuurd bij de CiclesJK fietswinkel in Palafrugell. Dit familiebedrijf weet wat ze doen, organiseren zelf races op hoog niveau en bestaan al bijna 30 jaar. Daarnaast zijn de prijzen de beste die je in deze omgeving kan vinden. Ik heb redelijk wat ervaring met het huren van fietsen in en om Girona en bij CiclesJK krijg je de beste deal en service. Als je een bike fitting hebt gedaan kan je zonder zorgen je maten doorsturen en stellen ze de fiets in op jouw maten. Wij huren de fietsen 12 dagen en zijn minder dan 12,- euro per dag kwijt!

De benen voelen prima op dit moment. Inmiddels heb ik zo’n 2000 hoogtemeters van de ruim 10.000 die we gaan doen geslecht. Er zijn zo’n 240 kilometers gereden dus nog iets meer dan 550 te gaan. De echt zware ritten gaan nu beginnen. Ik heb me bewust ingehouden en ben niet maximaal de klimmen van de afgelopen dagen opgefietst. We zijn hier om de aerobe fitheid te ontwikkelen en niet om records te rijden met 20-minuten tests. Dat is nog best een uitdaging want ik kom hier al jaren en maak elk jaar vooruitgang en ik voel dat ik op dit moment erg goede benen heb, stukken beter dan vorig jaar rond deze tijd. Ik heb veel veranderd in mijn trainingsaanpak en voeding dit jaar, maar hier volgt later een andere blog over.

Gisteren zijn we een van mijn favoriete klimmen in de omgeving opgereden. Het is een klim van 5,6 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,5%. Dat is een prima klim om jezelf maximaal te testen en hij wordt dan ook veel gebruikt door renners uit de buurt en wielertoeristen in en om Girona. Ik rijd hem vanaf de Madremanya kant en daal af richting Girona. Bovenop de heuvel vind je een oud klooster omgetoverd tot hotel Els Àngels. Je hebt er een prachtig uitzicht over de omgeving, van Girona tot aan de Costa Brava met de Pyreneeën er tussenin gepropt.

Die Pyreneeën gaan we later deze week nog opzoeken, maar eerst volgt morgen een rit van ongeveer 135 kilometer richting Roses en Cadaqués. Het is een klein schiereilandje met een natuurgebied inclusief een paar flinke heuvels. Roses is bij gastronomen bekend omdat er vroeger het wereld vermaarde restaurant El Bulli zat (tegenwoordig een academie) en Cadaqués is bekend bij toeristen die houden van mooie mediterrane kustdorpjes. Om daar te komen moet je eerst een klim doen van 4,6 kilometer à 5,1% gemiddeld. Dit is wederom een mooi klim, niet te zwaar en een prachtige omgeving met bovenop een observatorium. Het is in tegenstelling tot de klim naar Els Angels een echte loper. Dat zie je minder vaak in Spanje waar de klimmen vaak onregelmatig zijn. Er loopt maar één weg in en uit Cadaqués, dus rechtsomkeert en terug de berg op met een gelijksoortige klim als op de heenweg. Bovenop sla je rechtsaf bij de rotonde en is het afdalen naar El Port de la Selva. Daar staat aan de rand van het dorp alweer de volgende klim te wachten.

Wederom is het een klim naar een klooster (daar hebben ze er hier veel van). Dit keer naar het benedictijnse St. Pere de Rodes klooster. Deze klim is onregelmatig, 7,7 kilometer lang en gemiddeld 6,6%. Dat lijkt mee te vallen maar door de onregelmatigheid is het echt een zware klim, er zijn meerdere stukken van 14%+…

Bovengekomen is er echt een prachtig klooster en volgt een nog mooiere afdaling waarbij de Pyreneeën opdoemen als je over de top fietst.

Dan is het voor die dag genoeg geweest en keren we terug naar huis. Na een herstelrit, een middagje Barcelona en een complete rustdag wacht ons zaterdag de koninginnenrit. We gaan de uitlopers van de Pyreneeën opzoeken met een rit van ruim 250 kilometer en 3600 hoogtemeters, en dan wacht ook nog een rit na het weekend naar de HC klim Vallter 2000, een paar dagen voordat de ronde van Catalunya deze aandoet, allemaal mooie vooruitzichten!

Maar goed, vandaag is het rustdag, we gaan maar eens wat cultuur opsnuiven in het Dalí museum in Figueres.

Close Menu